AOF Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Görsel Estetik Dersi Çıkmış Vize Soruları 2020 – 2021

AOF Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Görsel Estetik Dersi Çıkmış Vize Soruları 2020 – 2021

AOF Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Görsel Estetik Dersi Çıkmış Vize Soruları 2020 – 2021
Yayınlama: 01.11.2022
19
A+
A-

AOF Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Görsel Estetik Dersi Çıkmış Vize Soruları 2020 – 2021

1 ) Platon’un ikinci dereceden taklit olarak nitelediği, plastik sanatlar ve form yaratma sürecinin başlangıcı olan sanat dalı hangisidir?

A ) Müzik
B ) Seramik
C ) Heykel
D ) Resim
E ) Sinema

Çözüm : Resim, plastik sanatlar ve form yaratma süreci resimle başladı demek yanlış bir ifade olmaz. Platon’un ikinci dereceden taklit olarak nitelediği resim, akli olandan uzaklaştırdığı için itibari sayılmazken, gerçek gibi olan ama gerçek olmayan temsili kastediyordu. Doğru cevap D’dir.

2 ) Hiyeroglif ve benzeri yazı sistemlerinde bir kavramın karşılığı olarak kullanılan resimsel öge olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A ) Piktogram
B ) Uyarı
C ) İkaz
D ) Tabela
E ) Resim

Çözüm : Temel iletişim ögelerinden piktogram, hiyeroglif ve benzeri yazı sistemlerinde bir kavramın karşılığı olarak kullanılan resimsel öge olarak tanımlanır. Günümüzde en iyi örnek trafik işaretleridir. Doğru cevap A’dır.

3 ) Amacı fotoğraflarla bir hikâye anlatmak ve ele aldığı konular sosyal sorunlar, güncel konular olan, hem günümüz sorunlarına tanıklık ederek topluma bilgi akışı sağlayıp, hem de farkındalık yaratarak, kimi zaman çözüm yollarının bulunmasına yardımcı olup iletişim kurmaya çalışan fotoğrafçılık; konu alanına göre hangisidir?

A ) Haber fotoğrafçılığı
B ) Belgesel Fotoğrafçılık
C ) Reklam fotoğrafçılığı
D ) Gündelik yaşam fotoğrafçılığı
E ) Sokak fotoğrafçılığı

Çözüm : Belgesel Fotoğrafçılığı: amacı fotoğraflarla bir hikâye anlatmaktır. Ele aldığı konular sosyal sorunlar, güncel konular. Belgesel, günümüz sorunlarına tanıklık ederek topluma bilgi akışı sağlar, farkındalık yaratır. Kimi zaman çözüm yollarının bulunmasına yardımcı olarak iletişim kurmaya çalışır. Doğru cevap B şıkkıdır.

4 ) Duyguları ve duyarlığı incelemek için estetiği genel bir kavram olarak kullanan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

A ) Platon
B ) Aristoteles
C ) Kant
D ) Hegel
E ) Freud

Çözüm : Sanatın mutlak bir tanımını yapmanın mümkün olmadığını bazı sanatçıların ve felsefecilerin sanat ile ilgili farklı düşüncelerine bakarak anlamak mümkündür. Bu felsefecilerden biri olan Kant, duyguları ve duyarlılığı incelemek için estetiği genel bir kavram olarak kullanmıştır. Doğru cevap C’dir.

5 ) Olumlu anlamda bir değer ifade etmek, gördüğümüz, duyduğumuz, dokunduğumuz, tattığımız, duyusal algı alanımıza giren ögeleri tanımlamak için kullandığımız kavram nedir?

A ) Övgü
B ) Estetik
C ) Beğeni
D ) Sevgi
E ) Dikkat Çekme

Çözüm : Estetik, olumlu anlamda bir değer ifade etmek, gördüğümüz, duyduğumuz, dokunduğumuz, tattığımız, duyusal algı alanımıza giren ögeleri tanımlamak için kullandığımız kavramdır. Bir şeyi veya şeyleri diğerlerinden ayırıcı, bizim için farklı olanı, bunu farkını fark ettiğimizi belirtmek için de estetik kavramını kullanırız. Doğru cevap B şıkkıdır.

6 ) 1750’de yayımladığı Aesthetica adlı yapıtıyla felsefe tarihinde estetik sözcüğünü kullanan ilk filozof aşağıdakilerden hangisidir?

A ) Schiller
B ) Croce
C ) Baumgarten
D ) Hegel
E ) Plotinus

Çözüm : Alman filozofu Baumgarten 1750’de yayımladığı Aesthetica adlı yapıtında, akıl’a göre daha aşağı düzeydeki «duyulardan gelen bilginin bilimi» üzerinde dururken felsefe tarihinde estetik sözcüğünü ilk kullanan filozof olmaktadır. Baumgarten’ın ilk cildi 1750’de, İkincisi 1758’de yayınlanan doktora çalışmasında Estetik’i genel felsefesi içinde ana başlık olarak ele alması bu alanda bağımsız çalışma olması açısından önem taşımaktadır. Doğru yanıt C’dir.

7 ) 20. yüzyılın en önemli yapıtlarından biri olarak kabul edilen Çeşme (Pisuar) aşağıdaki sanatçılardan hangisine aittir?

A ) Pablo Picasso
B ) Salvador Dali
C ) Marcel Duchamp
D ) René Magritte
E ) Man Ray

Çözüm : 20. yüzyıl sanatının en önemli isimlerinden Marcel Duchamp’ın bir pisuarı ters çevirerek ‘Çeşme’ adıyla sanat eseri olarak sunmuştur. Doğru yanıt C’dir.

8 ) Aşağıdakilerden hangisi Poz Ölçüm Modlarından biri değildir?

A ) Ağırlıklı Ortalama (Matrix) Ölçüm
B ) Beyaz ayarı
C ) Merkez Ağırlıklı Ölçüm
D ) Kısmi Ölçüm
E ) Spot Ölçüm

Çözüm : Doğru cevap B’dir. Beyaz ayarı bu ölçümlerden değildir.

9 ) Bir estetik obje’yi algılayan, onu kavrayan ve ondan estetik olarak hoşlanan, ondan estetik haz duyan bilinç varlığı, ‘ben’ anlamının karşılığı aşağıdaki hangi şıkta belirtilmiştir ?

A ) Estetik obje
B ) Estetik tavır
C ) Estetik beğeni
D ) Estetik duyu
E ) Estetik süje

Çözüm : Estetik süje, bir estetik obje’yi algılayan, onu kavrayan ve ondan estetik olarak hoşlanan, ondan estetik haz duyan bilinç varlığı, ‘ben’ anlamına gelir. Dolayısıyla cevap E şıkkıdır.

10 ) Fotoğrafçının kameralar, objektifler, ışık kaynakları ve buna benzer birçok ekipman bilgisinin yanında aşağıda şıklarda belirtilen hangi özellik de fotoğrafı oluşturmasında önemli niteliklerden biri sayılmaktadır ?

A ) Fizik bilgisi
B ) Kimya bilgisi
C ) Malzeme bilgisi
D ) Tarih bilgisi
E ) Sanat bilgisi

Çözüm : Fotoğrafçının kameralar, objektifler, ışık kaynakları ve buna benzer birçok ekipman bilgisinin yanında sanat bilgisi de fotoğrafı oluşturmasında önemli niteliklerden biri sayılır. Dolayısıyla cevap E şıkkıdır.

11 ) Kar fotoğraflarında makinanın ışık ölçeri Ansel Adams Zone sistemine göre hangi tonda ölçüm yapar?

A ) Siyaha yakın koyu gri
B ) Orta gri
C ) Çok koyu gri
D ) Orta koyu gri
E ) Orta açık gri

Çözüm : Işık ölçer (TTL) Ansel Adams’dan miras kalan zone systemin tam ortasındaki %18’lik gri tona göre ölçüm yapar. Dolayısıyla cevap B şıkkıdır.

12 ) 1. Düşünsel bir yanının olması
2. İkna etme gücünün olması
3. Tarihe tanıklık etmesi
4. Anlık olması
5. Yazıyla desteklemesi

Yukarıda verilen özellikler hangi fotoğraf çekim türüne aittir?

A ) Stüdyo Fotoğrafçılığı
B ) Reklam Fotoğrafçılığı
C ) Sokak Fotoğrafçılığı
D ) Haber Fotoğrafçılığı
E ) Belgesel Fotoğrafçılık

Çözüm : Haber fotoğraflarının bazı temel özelliklerini şu şekilde belirtebiliriz: 1. Düşünsel bir yanının olması 2. İkna etme gücünün olması 3. Tarihe tanıklık etmesi 4. Anlık olması 5. Yazıyla desteklemesi. Doğru cevap D şıkkıdır.

13 ) Maddelerden hangileri bir işin sanat olması veya bir nesnenin sanat eseri olabilmesi için gerekli koşullardandır?

I. Sanat, insan üretimidir, sanat eserini insan yaratır. Ne doğada ne de hayvanların yaptıkları işlerde (güzellik olsa bile) sanat olamaz.
II. Sanat eseri kalıcılık özelliği taşır.
III. Sanat bir biçim yaratır, kendini biçim (form) ile ifade eder. Biçim yoksa orada sanat da yoktur. Sanat ağırlıklı biçimlere dönüştürülebilen duygu ve düşünceler, karşımıza bazen bir tablo, bazen bir beste, bazen de bir fotoğraf veya sinema filmi olarak çıkabilir.
IV. Sanat bir eğlenme, oyalanma aracı ve bir lükstür.
V. Sanatın doğuşunda, kaynağında ve kökeninde oyunun bir yeri olduğu ileri sürülür. Ancak sanat, sonunda denge ve tutarlılık içinde bir evrensel bildiri taşır.

A ) I, IV
B ) III, IV, V
C ) I, II, III, V
D ) I, II, III, IV
E ) I, II, III, IV, V

Çözüm :
Bir işin sanat olması veya bir nesnenin sanat eseri olabilmesi için hangi koşulların gerekli olduğunu belirlemeye çalışalım:

1. Sanat, insan üretimidir, sanat eserini insan yaratır. Ne doğada ne de hayvanların yaptıkları işlerde (güzellik olsa bile) sanat olamaz. Zekâ düzeyi ne olursa olsun hayvanlar sanat yapamazlar.

2. Sanat eseri kalıcılık özelliği taşır. Rastlantılar ve günlük kullanıma dönük nesnelerde çoğu zaman bu özellik yoktur.

3. Sanat bir biçim yaratır, kendini biçim (form) ile ifade eder. Biçim yoksa orada sanat da yoktur. Sanat ağırlıklı biçimlere dönüştürülebilen duygu ve düşünceler, karşımıza bazen bir tablo, bazen bir beste, bazen de bir fotoğraf veya sinema filmi olarak çıkabilir.

4. Sanat bir eğlenme, oyalanma aracı veya bir lüks değildir. Gerçi sanatın doğuşunda, kaynağında ve kökeninde oyunun bir yeri olduğu ileri sürülür. Ancak sanat, sonunda denge ve tutarlılık içinde bir evrensel bildiri taşır. Diğer bir deyişle, felsefi bir öz taşımayan sanat eseri bulmak güçtür. Yerine göre, çoğumuzun oldukça basit gördüğü bir natürmort bile, doğa’nın dinamik ve canlı çağrışımlarını dile getirir. O hâlde, belirli bir konu ve içerik taşımayan güzellik sanat sayılmaz. En genel çizgileriyle, bir sanat tanımı vermek gerekirse: “Sanat, belirli bir düşünme şekliyle duyguları harekete geçirmek ve ilgili sanat disiplininin araçlarıyla özgün ve yeni anlatımlarda bulunmak, yaşama ilişkin yeni şeyler önermek, sanatçı ve izleyici açısından ise estetik haz oluşturmaktır”.

Doğru cevap C şıkkıdır.

14 ) Fotoğrafçılığın sanatla ilgili en temel konusu aşağıdakilerden hangisidir?

A ) Ekipman
B ) Kompozisyon
C ) Piksel
D ) Duyarkat
E ) Objektif

Çözüm : Işık ve kompozisyon konusu, fotoğrafçılığın sanatla ilgili en temel konusu olarak devam etmektedir. Birçok sanat dalında olduğu gibi fotoğrafçının da en büyük kaygılarından biri vizör dediğimiz dikdörtgen içerisinde estetik kaygılarla bir görüntü yakalamasıdır. Sanatçının, görüntünün sınırlarını belirlemesi resim ve fotoğraf alanında vazgeçilmez bir unsurdur. Yüzeyin fiziksel olarak sınırlandırılması sanatsal endişelerle gerçekleşen bir çabadır, bir görme biçimidir. Doğru yanıt B’dir.

15 ) Aşağıdakilerden hangisi “Diyafram”ın özelliklerinden biridir?

A ) Diyafram, lens açıklığının geniş ve dar olduğunun belirleyicisidir.
B ) Fotoğraf makinesi içerisine alınacak ışığın ne miktarda olacağını kontrol eder.
C ) Fotoğrafın konuya ne kadarının odaklandığı ve ne kadar flu olması gerektiği üzerine yaratıcı kontrol sağlar.
D ) Sayısal makinelerde sensöre düşecek olan ışık miktarını düzenleyen mekanizma diyaframdır. İlişkilendirecek olursak makinenizin göz bebeği konumundadır.
E ) Hepsi

Çözüm : A, B, C, D şıklarının hepsi Diyaframın özelliklerinden biridir. Doğru cevap E şıkkıdır.

16 ) Tone Mapping hangi çekim tekniği içinde kullanılır?

A ) AF-S
B ) ISO
C ) HDR
D ) HSM
E ) PSAM

Çözüm : HDR. Doğru cevap C şıkkıdır.

17 ) Objeden yansıyan ışık ışınlarının göz merceğinden geçerek retinada bir görüntü oluşturduğu ve bu görüntünün elektro-manyetik sinir uçlarıyla beyne ulaştığı eyleme ne ad verilir?

A ) İşitme
B ) Dokunma
C ) Tat alma
D ) Koku alma
E ) Görme

Çözüm : Görme eylemini sadece gözün işleyişiyle açıklamak yeterli değildir. Bu nedenle görmeyi gerektiren, görmeyi tetikleyen ya da etkileyen birçok biyolojik, fizyolojik ve psikolojik faktör vardır. Fizikçilerin görmeyi tanımlamaları aşağı yukarı herkesçe bilinir. Objeden yansıyan ışık ışınları göz merceğinden geçerek retinada bir görüntü oluşturur ve bu görüntü, elektro-manyetik sinir uçlarıyla beyne ulaşır. Doğru cevap E’dir.

18 ) Gönderici ve alıcı arasında gerçekleşen bir duygu, düşünce ya da davranış biçiminde gerçekleşen mekanik, elektronik ve duygusal/tinsel bağlantı olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A ) Yöndeşim
B ) İletişim
C ) Dil
D ) Kitle
E ) Organizma

Çözüm : İletişim (communication), gönderici ve alıcı arasında gerçekleşen bir duygu, düşünce ya da davranış biçiminde gerçekleşen mekanik, elektronik ve duygusal/tinsel bağlantı olarak tanımlanabilir. Daha geniş bir tanımla iletişim bir düşüncenin bir başka düşünceyi etkilemesine yönelik tüm işlemleri kapsar. Doğru cevap B’dir.

19 ) Sanatsal düşünce becerisinin gelişimi için aşağıdakilerden hangisine ihtiyaç vardır?

A ) İmge
B ) Sezgi
C ) Refleks
D ) Uyarım
E ) Duyum

Çözüm : Sanatta görsel düşünme süreci sanatı anlaşılır kılma etkinliğidir. Sanatsal düşünce becerisinin gelişimi için imgelere ihtiyaç vardır. İmge; zihinde tasarlanan ve gerçekleştirilmesi özlenen şey, hayaldir. Doğru cevap A şıkkıdır.

20 ) Aşağıdakilerden hangisini daha çok beynimizin sol küresi yerine getirir?

A ) Matematiksel çözümleme
B ) Resim yapma
C ) Subjektif olma
D ) Bir müzik aleti çalma
E ) Sezgisel olma

Çözüm : Sağ beyin daha çok artistik duyular, yani resim, müzik, hayal gücü ve yaratıcılık gibi işlevleri yerine getirir. Sol beyin ise daha çok matematiksel-mantıksal düşüncenin merkezidir. Sol analitik bölümdür. Örneğin bilim, rasyonellik, objektiflik matematik ve fizik bu alandadır. Sağ küre ise sanatsal bölümdür. Sezgisellik, subjektiflik, resim müzik gibi alanlar ise bu bölümdedir. Doğru cevap A şıkkıdır. Doğru cevap A şıkkıdır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.