Arı kovanında varroa’ya karşı hangi ilacı kullanmalıyız?
Arı kovanında varroa’ya karşı hangi ilacı kullanmalıyız?
Arı kovanında varroa’ya karşı hangi ilacı kullanmalıyız?
Varroa mücadelesinde kimyasal, biyolojik kontrol ve dip tahtasından ayıklama gibi birçok yöntem kullanılmaktadır. Balda kalıntı problemi yaratmaması sebebiyle etkin bir yöntem olan biyolojik kontrol yöntemi ve organik asitlerden Formik asit ve Oksalik asit kullanılması en ideal yöntemlerdir. Bunun yanında esansiyel yağ asitli etken maddeli ilaçlar kullanılmalıdır.
Biyolojik kontrol yöntemi: Ana arı nektar döneminden 4 hafta önce yapılan ızgaralı çerçevenin içine konur. Ana arı sadece bu ızgaralı çerçeve içine yumurta bırakır ve daha sonra sırlanan kuluçkalar imha edilir. Böylelikle Varroa’ nın çoğalabileceği tek yer yumurta gözleri olduğundan gereksiz kuluçkayla beraber Varroa da kovandan büyük oranda temizlenmiş olur. Bu işlem haftada 1 kez uygulandığında bile son derece etkin bir ayıklanma sağlanabilmektedir. Aşağıdaki şekilde ızgaralı çerçeveler görülmektedir.
Bu ızgaralı çerçeveyi her arıcı kendi yapabilir. Söyle ki; kenar çıtaları tamamen aynı kalınlıkta (38 mm) olan bir çerçevenin 2 tarafı ana arı ızgarası ile kapatılır. Yalnız, tek tarafı açıp kapatılabilecek şekilde olmalıdır. Bu çerçevenin içine ana arının yumurta atması için kabartılmış petek konur. Ana arının diğer tarafa geçebilmesi için peteğe delik açılır.
Formik asit kullanımı: 15×25 cm’lik kalın bir bez üzerine 20-30 ml Formik asit emdirilir. Formik asit emdirilen bu bez çerçeveler üzerine veya tabana koyulur. Ancak eğer bez çerçeveler üzerine koyulacaksa % 65’lik tabana koyulacaksa %85’lik Formik asit kullanılması gerekmektedir. Genel olarak Formik asitli bez 6 ila 10 arasında tutulup alınır ancak bu süre hava sıcaklığına göre ayarlanmalıdır. Formik asitin uygulanabileceği ikinci bir yöntem ise 10cc’lik bir enjektörün içindeki basınç lastiğini aşağıya doğru iterek enjektör ağzının kapanmasını sağladıktan sonra enjektörün içine hava sıcaklığına göre değişmekle birlikte 7-8 cc formik asit konularak kovan içinde iki çerçeve arasına sıkıştırılır ve kovan gözlem altında tutulur. Formik asitin miktarı, buharlaşmasına ve varroa üzerindeki etkisine göre arttırılır veya düşürülür. Formik asit bu yöntemlerle İlkbahar ve Sonbahar’ da haftada en az ikişer hafta süreyle uygulanmalıdır. Temastan ve solumadan kaçınılmalıdır.
Oksalik asit kullanımı: Oksalik asit sadece Sonbaharda kuluçkasız dönemde uygulanmalıdır. Uygulamada 1 litre su içerisinde 30 g kuru Oksalik asit veya 1 litre 1:1 şeker şerbeti içerisinde 35 g kuru Oksalik asit eritilir. Hazırlanan bu eriyikten her arılı çerçeve aralığına 5 ml damlatılır veya her arılı çerçeve yüzeyine 3-4 ml püskürtülür. Oksalik asit Formik asit gibi yakıcı olduğundan dikkatle kullanılmalıdır. Diğer bir önemli husus ise hazırlanan solüsyonun uzun süre bekletilmemesidir.