Koşarken nefesimizde nasıl bir değişiklik olur?

Koşarken nefesimizde nasıl bir değişiklik olur?

Koşarken nefesimizde nasıl bir değişiklik olur?
Yayınlama: 06.12.2022
4
A+
A-

Koşarken nefesimizde nasıl bir değişiklik olur?

Koşarken normale göre daha hızlı nefes alıp veririz.

Koşarken vücudunuz daha fazla oksijen tüketiyor. Koşmak tüm vücudu çalıştıran bir egzersiz olduğu için tüm vücudunuz daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Sonuçta sistemin ihtiyaç duyduğu oksijeni alabilmesi için daha fazla ve daha hızlı nefes alırsınız.

Artan nefes alışverişi, koşarken vücudunuzda oluşan fiziksel stresin bir işareti. Yanlış nefes alma sebebiyle çoğu insan koşuyu zevksiz bulabilir; hatta koşmaktan korkabilir. Nefes alırken oksijeni soluyup karbondioksiti dışarı verirsiniz. Yanlış nefes alma (örneğin sığ nefes) vücudunuzun iyileşmesini ve optimum performans göstermesini engeller. Ama iyi haber şu ki, herhangi bir beceride olduğu gibi, nefes alma teknikleri de daha verimli ve etkili nefes almanıza yardımcı olabilir. Bu sayede koşarken daha iyi hissedebilir ve daha iyi performans gösterebilirsiniz.

Uzmanlar mümkün olduğunda burnunuzdan nefes almayı denemenizi öneriyor. Burun solunumu, havadaki patojenlere karşı önemli bir savunma hattı. Çünkü burnumuz, solunum sistemini desteklemek için özel olarak tasarlanmış. Burun delikleri, burun tüyleri ve burun geçişleri, yabancı maddelerin ciğerlerinize girmesini önlemek için alerjenleri filtrelemeye yardımcı olur.

Konu koşu olduğunda ise hem burnunuzdan hem de ağzınızdan nefes almalısınız. Rahat tempolu koşular sırasında burnunuzdan nefes almakta sorun yok. Ancak konuşmayı sürdürmekte zorlanıyorsanız ağızdan nefes almayı deneyin. Tempoyu ve yoğunluğu artırdıkça, çoğu insan gerekli oksijeni alamadığı için burundan nefes almanın daha zor olduğunu fark eder, bu nedenle çoğunlukla ağzınızdan nefes almanız önerilir.

Düşük yoğunluklu egzersizlerde (örneğin uzun mesafe koşu) burnunuzdan nefes almaya çalışın. Zor gelse de bir parça eğitimle bu konuda daha iyi olabilirsiniz. Yüksek yoğunluklu egzersizlerde ise ağızdan nefes almalısınız, çünkü sisteminizin daha hızlı oksijen alıp daha çok karbondioksiti dışarı atması gerekir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.